Strona główna
PODPROGRAM 2018 - efekty
Utworzono: piątek, 26, lipiec 2019
- Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Leżajsku z terenu województwa podkarpackiego przy współpracy Bankiem Żywności w Rzeszowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 807 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podkarpackiego
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
33,280 kg żywności;
3500 paczek żywnościowych;
- W ramach Podprogramu 2018 dla 76 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- • Żywieniowe – 1 spotkań dla 23 uczestników
- • Kulinarne - 3 spotkań dla 53 uczestników