Strona główna

Pomoc żywnościowa 2014-2020

Drukuj
Utworzono: środa, 19, lipiec 2017

Realizacja Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 (PO PŻ) współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) – Podprogram 2016.

 Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany

ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym

 

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa polega na nieodpłatnej dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących oraz prowadzeniu działań w ramach środków towarzyszących polegających na: wzmacnianiu samodzielności i kompetencji beneficjentów ostatecznych w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, integracji społecznej oraz podnoszeniu wiedzy i umiejętności na temat znaczenia prawidłowego żywienia dla zdrowia oraz przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności, jako elementu zmniejszania ubóstwa i wykluczenia społecznego.

W ramach PO PŻ Podprogram 2016 Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Leżajsku w okresie od sierpnia 2016 r. do czerwca 2017 r. odebrał z Podkarpackiego Banku Żywności w Rzeszowie i rozdysponował wśród osób najbardziej potrzebujących 35,05405 ton artykułów spożywczych z kilku grup towarowych o łącznej wartości – 160 733,29 PLN. Powyższa pomoc trafiła do 862 osób mieszkających na terenie miasta Leżajska w formie 3565 paczek żywnościowych. Zestaw artykułów spożywczych na jedną osobę składał się z takich produktów jak: makaron jajeczny 5 kg,  ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.

W ramach Podprogramu 2016 nasi podopieczni, korzystający z pomocy żywnościowej, mieli także możliwość uczestniczyć w działaniach towarzyszących. Zorganizowano dwa warsztaty dietetyczne, w których udział wzięło łącznie 53 osoby oraz dwa warsztaty kulinarno-dietetyczne, z których skorzystało 38 osób.

Sporz.I.Pelc

QualityJoomlaTemplates.com
Friday the 17th.